Hej! Vi har skapat ett nytt hem åt de senaste nöjesnyheterna på TV3Play.se istället.

Vi ses där!

Undantaget som bekräftar regeln

Undantaget som bekräftar regeln

Så, så. Var inte ledsna! Jag beklagar dock att min rubrik inte denna gång bjuder på varken våta, sex-inspirerade klickuppmaningar eller älg-skjutande nyårslöften. Däremot kan jag klargöra att denna krönika kommer vara mindblowing för vissa och……mindre mindblowing för andra. Personligen har jag stört mig så otroligt länge på ämnet i fråga, att jag hellre börjat prata om svenskt väder istället för att reda ut begreppet ordentligt när någon har använt uttrycket: ”Ja, det är väl undantaget som bekräftar regeln”. Varför försöker vissa personer kamma hem lite extra rätt när hen passar på att ha så jäkla fel? Nåja. Istället för att fortsätta grotta ner mig i min ilska vad avser detta idiotiska uttalande, valde jag istället att gå till botten med det. Lösningen? Google såklart! 

Vaddå undantaget som bekräftar regeln? Det är väl helt jäkla uppenbart att ju fler undantag en regel har desto sämre bajs-regel är det ju? Och om en regel har ett undantag så är det väl för fan ingen regel? MEN VARFÖR ANVÄNDS DET DA? Vad betyder det? Är det ett dåligt skämt eller vad? 

För tio minuter sedan satt jag och läste en jätteintressant krönika om egocentrism och narcissism inom musikbranschen. Men tro på fan att den blev mindre intressant när jag stötte på det tämligen avtändande uttrycket ”det är väl det undantaget som bekräftar regeln?”. Jag minns en gång när en kompis förklarade för mig att bara var ett stort skämt. Alltså att det var någon flummig filosof som sa det en gång för en triljon år sedan och uppenbarligen tyckte väl folk att herr filosof var så smart att alla bara köpte det rakt av. Sen har det bara blivit praxis för alla tro-vetare att använda det. Men! Så är det inte. Nej! Det finns en fin förklaring och det är precis den jag tänker dela med mig av nu. Problemet är att i princip alla använder detta uttryck i fel sammanhang och det är därför ingen fattar vad det betyder. Lyssna noga nu!

Om man googlar uttrycket så förstår man ganska snabbt vad det handlar om. ”Undantaget som bekräftar regeln” betyder helt enkelt att ”man kan utläsa en annan regel ur en befintlig regel”. Om du står utanför en affär där det står ”söndagar stängt”, så antar du att affären har öppet alla andra dagar. Det är alltså den ”stängda regeln” som bekräftar den andra ”öppna regeln”, utan att det står någonting om det. Visst blev det logiskt nu?

Jag, och säkerligen många andra, har alltid trott att man med ”undantaget” syftar på den ”utskrivna regeln”.  Alltså att den ”stängda regeln” motsäger sig själv, vilket givetvis är helt fel. 

Så nästa gång någon säger nått i stil med: ”Det regnar alltid när jag går till tandläkaren, förutom igår. Men det är väl undantaget som bekräftar regeln.” så kan ju du passa på att börja redogöra för hela betydelsen för uttrycket och be att personen i fortsättningen skippar det första och bara säger ”Det regnade inte igår när jag gick till tandläkaren. Det är det undantaget som bekräftar regeln” (OBS! och då syftar du alltså på att det alltid regnar när du går till tandläkaren. 

Chansen är väl stor att du får en käftsmäll och att folk slutar prata med dig på fester. Men helt ärligt så tar jag hellre den risken och briljerar med mina nyvunna kunskaper än att prata om tex vädret? För helt ärligt, hur tråkigt är inte det egentligen?

i denna artikel:

Du kommer att älska det här!

Senaste
 Ad
 Ad