Hej! Vi har skapat ett nytt hem åt de senaste nöjesnyheterna på TV3Play.se istället.

Vi ses där!

Skolan är inte längre det värsta stället för mobbning

Skolan är inte längre det värsta stället för mobbning

Linda Pira pratade för någon dag sedan om Trolljägar-caset 13:åringen som blev hatad av en elev i samma skola. Jag vill fortsätta spinna på detta viktiga och sorgliga ämne som tyvärr aldrig verkar nå ett slut. Jag har alltid haft en positiv inställning till skolan, ända tills jag blev äldre. Då insåg jag att det fanns så sjukt många elever som inte hade haft det lika enkelt som jag haft det. Då insåg jag även vilket dåligt ställe skolan är för att bygga upp självkänsla hos människor. Inte nog med att man ska ha bästa betygen (som inte avgör ett skit om hur det kommer gå för dig i framtiden), utan man ska också behöva försvara att man är annorlunda. Eller bli mobbad för det.

Och inte nog med att skolmiljön gör ett dåligt jobb med att stärka elevers självkänsla, nu sprids allt även via internet. Förr i tiden var det värsta över när man gick hem från skolan, kan jag tänka mig. Nu är det mer som en never-ending-storm-of-fucking-destruction eftersom internet finns. Är det rimligt att man ska ha så förbaskat höga krav på sig när man går i skolan mellan 7-18 års ålder? Jag kan inte nämna en enda människa som tycker att han eller hon har fattat sina bästa beslut under den åldern. Vad man vill göra och vad man vill lägga energi på inser man först när man blir äldre. Det är så enormt jäkla onödigt att barn, som inte ens är intresserad av matte eller historia, ska behöva pressa sin själ för att lära sig det heller. 

Nu vet jag att det inte nödvändigtvis är det som Trolljägarna handlade om. För många är så klart inte skolan kopplad till näthat/mobbning. Men för vissa är det ingen extra bonus att ha kraven på att lära sig irrelevant information samtidigt som man går igenom en vuxenförvandling. Självklart så finns det absolut positiva aspekter på skolan, det är inte det jag menar, men ibland önskar jag att det fanns fler alternativ för dom som inte känner att skolan passar in för dom. Dom som är annorlunda. Dom som blir mobbade utan att det är deras fel.

Och när den här hatstormen nu tar sig an webben blir det ännu svårare att undgå. Jag tror fortfarande att skärpta lagar för nätet är en nyckel, samtidigt som att många som utövar dessa vansinnesheter är minderåriga. Kanske ligger lösningen i att man borde bli bättre på att ta hand om barn som är annorlunda och barn som tendera att mobba. Av min tvetydigalösningsidé att döma så förstår ni såväl som jag att detta är ett outforskat problem. Däremot så uppmanar jag fler fall som i Trolljägarna då grunden i att lösa problem handlar om att uppmärksamma dem från början. 

--------

Hjälp oss att stoppa näthatet under hashtaggen #stoppatrollen. Följ och diskutera hur hatet och hoten ska motverkas, eller berätta om din egen erfarenhet av näthat.

Du kommer att älska det här!

Senaste
 Ad
 Ad