Hej! Vi har skapat ett nytt hem åt de senaste nöjesnyheterna på TV3Play.se istället.

Vi ses där!

Kristian Täljeblad: "Vi måste bevara Rockshowerna"

Skriven av Kristian Täljeblad
Kristian Täljeblad: "Vi måste bevara Rockshowerna"

 

I fredags var jag, tillsammans med gott sällskap, och såg (enligt mig) Ullevis mest legendariska show. Foo Fighters intog Ullevi med storm och gjorde deras mest unika konsert någonsin. Trots att det höll på bli ett fullständigt fiasko när Dave Grohl bröt benet, levererade bandet över förväntan inför 50.000 Fighters-törstiga personer. Jag förstår att alla redan läst om benbrottet och alla förväntningar som Foo Fighters lyckades uppfylla. Något som jag däremot vill uttrycka mig om i denna text är just hur sjukt viktiga dessa typer av live-konserter är. Vilka känslor de kan leverera och skapa. Hur många människor de kan inspirera.

 

Jag är växte upp med västerländsk rock, vilken skiljer sig markant med dagens mainstream musik som i mångt och mycket består av house och olika inslag av sampling/elektro-musik. Missförstå mig inte nu, det här inlägget handlar om livemusik. Alla DJ’s och producenter som tillverkar musik är SJUKT duktiga och lika, om inte mer talangfull, än andra musiker som producerar musik med vanlig ljudinspelning. Jag är själv en frekvent användare av elektroniska och samplade ljud i min musik, så det här är ingen “om man inte spelar in musik med mic är det inte musik på riktigt”-text.

 

I en DJ-konsert, förstår jag att det är det tunga ljudet, de coola ljusshowerna och den magiska stämningen som gör spelningen. Jag vet. Jag har själv besökt ett par DJ-konserter och sett bilder från allt mellan summerburst och tomorrowland. Personligen har jag dock extremt svårt för att njuta av dessa spelningar. Varför? Jo för hela upplevelsen känns så sjukt opersonlig. Vi kommer aldrig att få se Afrojack eller Rebecca och Fiona ramla och bryta benet från sitt DJ-podium och forsätta leverera känslomässiga musikstycken till öronklimax. Eller höra de improvisera och uttrycka sig oplanerat medelset andra bandmedlemmar för att skapa unika musikstycken som endast kan uppstå på plats.

 

Och ja...På grund av att Dave Grohl och resten av Foo Fighters kan få mig att gråta som ett litet barn när han sitter där med avbrutet ben och fortfarande rocka mer röv än vad godtycklig artist kan göra idag, får mig att vilja bevara hans arv. Ett arv som består av att lära sig spela ett instrument, lära sig sjunga och uttrycka sig. Världen kommer alltid ha trender och jag ser verkligen inte ner på någon musikstil egentligen. Jag älskar Avicii, har spelat “Red Lights” på repeat och har headbangat så sjukt mycket åt Swedish House Mafia. Det här är ingen pik mot någon egentligen, utan mer bara att jag tycker folk verkar ha glömt bort vad en riktigt bra liveshow faktiskt innebär.

Det är väl bara så att jag har blivit för “gammal” och vill “bevara livemusikens arv”. Kanske är det av osäkerhet för att jag är rädd att det jag älskar mest ska försvinna. I vilket fall så kommer jag göra allt jag kan för att bevara den livemusik jag växte upp med. Och även fast jag inte kommer låta som Foo Fighters, Blink 182 eller U2. Så lovar jag att jag ska bryta benet på en av mina spelningar för att jag är så jävla energisk. DET, är vad jag kallar en äkta live-show!

 

Du kommer att älska det här!

Senaste
 Ad
 Ad