Hej! Vi har skapat ett nytt hem åt de senaste nöjesnyheterna på TV3Play.se istället.

Vi ses där!

Kristian Täljeblad: Lösningen på samhällets utseendefixering

Kristian Täljeblad: Lösningen på samhällets utseendefixering

Många av er har säkerligen läst Ellen Bergströms intervju där hon pratar om att det är okej att ha små bröst. Jag vill börja med att ge en stor bro-fist till henne! Jag gillar specifikt partiet när hon pratar om hennes tid som 18-åring. Det tror jag många kan relatiera till.

Det här verkligen ingen kritik till Ellen. Verkligen inte! Jag känner dock att ju mer tiden går, desto mer ytlig blir vi. Det kan ni hålla med om? Precis! Och ju mer ytliga vi blir, desto mer pratar vi om problemet att vara ytlig. Vilka konsekvenser det har och att vi “inte ska vara ytliga”.

Även fast jag tycker att det är bra att det finns kloka tjejer som Ellen, som föregår med gott exempel och berättar om dessa saker, finns det ganska få personer som går ut med hur man kan lösa problemet med utséendehetsen. Jag har tyvärr alltid svårt för saker och fenomen som det alltid diskuteras om där det sällan presenteras en greppbar lösning. Kan man lösa utseéndehets är ju frågan? Varför opererade egentligen inte Ellen Bergström sina bröst? Var det pengar, eller var det kanske något annat? Hon berättar att hon “kom till insikt”. Och vad är detta då? Nu börjar det bli intressant. Hon kom till insikt och det var då hon insåg att hon inte behövde stora bröst.

Jag tänkte försöka ge min syn på vad utseéndehets/komplex är, och vad jag tror kan lösa eller i alla fall förmildra problemet. På individnivå. Det du själv kan tänka på för att utveckla dig själv. Det ska tilläggas att jag inte har mer akademisk utbildning än en sömnig psykologikurs på gymnasiet, så jag vet att jag är ute på djupt vatten här. Men jag ska ge det ett försök.

Jag skulle börja med att säga att hela problemet bottnar i hur vi ser på oss själva som människor. Alltså rent ut sagt ju mer osäkra vi är på oss själva som personer, desto fler fel hittar vi på oss själva och desto mer tror vi att vi inte duger inför andra människor. Media visar upp kändisor som gudar och gudinnor med överdrivna kroppsideal. Och eftersom många oss inte “känner” dessa “kändisar”, blir resultatet att vi strävar efter deras utseende istället för deras personligheter.

Men okej, så vad betyder detta? Utseéndekomplex är en enda stor, fet reflektion av vad vi tycker om oss själva som personer eller “självkänsla” som folk säger. Och vad är det som avgör vår självkänsla? Jo, den bilden skapas utifrån hur vi tror andra människor ser på oss. Jag personligen har aldrig definerats utifrån mitt utseende. Varken av mig själv eller av andra. Jag har aldrig varit den snyggaste eller mest vältränade någonsin, och har sällan fått höra det. Det jag har fått höra är att jag är rolig, glad och positiv. Det vill säga, personliga egenskaper. 

Jag har därför alltid definierat mig själv utifrån min personlighet och har alltid strävat efter att förbättra den istället för att förändra mitt utseende. Absolut, utseende spelar säkert en viss roll. Men inte i närheten lika stor roll som den känslan du har i dig själv och att du duger i andra människors ögon. Den känslan kommer alltid att vara starkare än hur du eller andra bedömer ditt utseénde utifrån “normen”. Det jag försöker förklara nu är att jag tror att brist på självkänsla kompletteras genom utseendekomplex. Jag säger inte att alla som lägger ner tid på sitt utseende har komplex, så tappa inte fokus nu. Allt beror på hur medveten man är om sin självkänsla och om sig själv i sin helhet.

Jag tror Ellen insåg sin sälvkänsla. Jag tror hon insåg att hon är en fin, bra och glad tjej. Som är nöjd över sig själv och sin personlighet. När hon insåg att hennes personlighet, och att hon som människa dög, så försvann hennes utseéndehets. Till viss del i alla fall. Tillräckligt för att kanske inse att det inte spelar någon roll om hon opererar brösten eller inte. Och det är den här typen av självkänsla som jag tror att du behöver hitta för att komma loss från hetsen.

Detta kommer kanske låta konstigt. Men jag vill bara säga det till alla er där ute som letar efter en lösning. Det finns massor av olika “självkänsla-program” där ute. Och massor av böcker om hur man utvecklar sin egna tro och syn på sig själv.

Alltså fattar ni att det finns sätt att träna upp den egna förmågan att se på sig på ett positivt sätt? Det är asgrymt! Jag vet att det fungerar. För jag har gjort det själv. Så om jag ska vara helt ärlig med er, och försöka knyta ihop detta inlägg med någon slags lösning. Istället för att slänga 35000 kr på ett par silikonstrutar eller annat, så släng några hundra på ett träningsprogram av Brian Tracy. För det fungerar! Det kan vara den bästa investeringen du gör i ditt liv! Tacka mig sen!

 

Du kommer att älska det här!

Senaste
 Ad
 Ad