Hej! Vi har skapat ett nytt hem åt de senaste nöjesnyheterna på TV3Play.se istället.

Vi ses där!

Kristian Täljeblad: Alla borde låta sig inspireras av Zara Larsson

Kristian Täljeblad: Alla borde låta sig inspireras av Zara Larsson

För några dagar sedan satt jag tillsammans med en kompis och diskuterade feminism. Det var ett ganska kort samtal och jag är inte så flitig på att diskutera feminism, men efter att ha tittat på Hellenius Hörna med Zara Larsson kändes det bra att reflektera lite om vad jag pratade med min polare om. För mig är Zara det nya hoppet för feminister och det är både provocerande och roligt att se en sådan ung och begåvad person vara så kaxig och tillsynes (för vissa) ganska oödmjuk från stund till stund. 

Det märks att Zara har en väldigt modern och kreativ syn på samhället. Hon vet att större delen av oss männsiskor ser världen på ett konservativt sätt. Jag tänker framför allt på reaktionerna kring kondombenet. Zara, däremot, verkar dock redan ha accepterat ett nytt, modernt samhälle som sin verklighet. En värld där det är helt jäkla normalt att vara stolt över sig själv, lite små-kaxig och framförallt våga ta plats. Många ser en oödmjuk, bortskämd diva. Jag ser en stark, driven och självsäker kvinna, precis som hon vill att kvinnor skall vara. Därav också anledningen till att hon finner det hon själv skriver om helt normalt och okontroversiellt. Det finns inget konstigt i det hon gör eftersom det går så väl i linje med hur det borde vara för att vara jämställt bland könen.

Jag tror att om man vill skapa en förändring, måste man göra precis som Zara gör. D.v.s., man måste inta ett nytt mindset och den verklighet man strävar efter. Det går inte att förespråka någonting som man inte lever efter. Personer som Zara kallar jag för “den tidiga majoriteten” och är människor som driver utvecklingen framåt. Ett tydligt exempel på detta är när Zara själv kommenterar kondombenet och säger “jag tycker inte det här är så kontroversiellt egentligen”. Jag gapar nästan själv när hon säger det. Att hon vågar säga det? Det är både modigt och coolt!

Åter till mitt samtal med min kompis! Enligt honom hade han hört en kollega på sitt jobb bli förbannad när kollegan läst godtycklig text i stil med “alla män är våldtäktsmän”. Kollegan till min polare hade bokstavligen tänt på alla cylindrar och tokhävdat motsatsen och bestämt argumenterat för att alla män inte var våldtäktsmän minsann! Nähe, oh really, och jaha? Självklart är inte alla män våldtäktsmän. Det är inte ens något man behöver diskutera, eftersom det är så uppenbart att de som hävdar detta vill skapa reaktioner och tydliggöra problemet istället för att säga något konkret.

Jag tror män som inte riktigt förstår att män har en fördel i dagens samhälle, inte heller riktigt förstår feministernas budskap. Det här är ett problem, och jag tror i mångt och mycket att kommunikationsmissen dels beror på att vissa feminister inte lyckats anta den värld de vill leva i, dels att det fortfarande finns många män som inte fattar att dom lever i en för dem fördelaktig värld.

Inte förrän människor låter sig inspireras, istället för att störas, av sådana som Zara Larsson, kommer man att nå fullständig framgång för feminism. Det är människor som till 100 % tror på vad de gör som också inspirerar andra och även lyckas med det dom gör. Detta gäller inte bara feminism, utan i princip alla situationer där man strävar efter förändring eller förbättring. 

Jag vet att jag själv inte viger mitt liv åt att förbättra situationen för tjejer i världen, men jag är å andra sidan medveten om hur det ligger till. Och jag kommer därför inte vara långsam att ställa mig i utvecklingsledet som verkställer ett rättvisare samhälle. Kanske i ledning av Zara Larsson?

Du kommer att älska det här!

Senaste
 Ad
 Ad