Hej! Vi har skapat ett nytt hem åt de senaste nöjesnyheterna på TV3Play.se istället.

Vi ses där!

8 underhållningsserier som gör dig smart

 8 underhållningsserier som gör dig smart

KRISTIAN TÄLJEBLAD En del skriver till mig och undrar om allmänbildning och hur det kommer sig att jag är det. Jag vet inte om det är en pik med tanke på att frågeställningarna främst vinklas som om det vore osannolikt att jag ens skulle vara allmänbildad. Men nu är det så att jag har flyttat i 14 timmar i sträck och är helt jäkla slut, så jag väljer att tolka det som en fet komplimang. Och inte nog med det, jag tänkte dela med mig av lite enkla sätt att bli allmänbildad. Egentligen skulle jag vilja lista de bästa böckerna som gör en allmänbildad, men vi får helt enkelt ta det en annan gång. Jag vet nämligen att många tycker att böcker är ganska sega och det är för övrigt det vanligaste tipset man får. Så därför tänkte jag använda min pedagogiska hjära och tipsa er om 8 st serier som egentligen inte nödvändigtvis går under benämningen “Dokumentär” men som ändå gör dig lite mer allmänbildad! Check it out:

 

1.Brottskod

Allmänbildning handlar inte alltid om vilken medeltida kung som tog ett halvmeter-steg åt sydostlig riktning med högerfoten först. Nej precis. Allmänbildning handlar främst (enligt mig i alla fall) att ha koll på lite grundläggande milstolpar. Och varför inte sätta sig in i några spännande och HELT SJUKA brott. Har du koll på trustorhärvan, konstsstölden av picassos mest omtalade verk eller helikopterrånet? Inte? Go Brottskod GO!

Titta på Brottskod här.

 

2. Mordet

Okej da! Mordet kanske inte är SÅ HIMLA allmänbildande. Men saken är den att Mordet är en sjukt nyttig serie att se. Jag fick personligen enorma insikter i vilken sjuk värld vi lever i och hur verkliga mord som du bara läser rubrikerna av i tidningarna eller hör som hastigast på radio, går till.

Titta på Mordet här.

 

3. 45 minuter
45 minuter handlar helt enkelt om 45 minuter med en person. Jag vill personligen tipsa om att se den med Joachim Posener, som är väldigt intressant. Jättebra och fakta-nyttig serie som är välproducerad.

 

4. Lyxfällan

En RIKTIGT bra serie för att läsa sig något om ekonomi. Inom allmänbildning tycker jag det hör till att man lär sig något om världens mest orättvisa/ologiska/viktiga/skoningslösa system. Nämligen Ekonomi. Om du inte vet vad en budget är (och tro mig, många tror att dom vet men dom vet inte egentligen) så se dessa säsonger och lev som de lär. En personlig favorit!

Titta på Lyxfällan här.

 

5. 69 saker du vill veta om sex

Ja alltså...Här kommer vi till en känslig punkt för många kanske. Men va fan. Om du nu ändå ska kunna alla detaljer om saker som tillsynes kan verka helt oviktiga, så tag dig i så fall tid och lär dig någonting om processen som skapar liv. Jag kan personligen tycka att vissa saker är bullshit och faktiskt inte stämmer. Men som en god vän en gång sa till mig: - “Det finns inget som är för dåligt för att lära.” Inget bra uttryck egentligen, men det passar väl ganska bra in nu.

Titta på 69 saker du vill veta om ses här.

 

6. Jeopardy

Jeapardy hjälper dig att lära dig detaljer. Personligen den serien jag kanske tycker är tråkigast. Jag tycker det är mer intressant att sätta sig in i viktiga händelser under historians gång, och kanske inte lära sig exaktligheter inom spridda ämnen. Men men, det är någon som ska göra det också!

Titta på Jeopardy här.

 

7. Efterlyst

I klass med Brottskod och andra brottsbekämpningsprogram. Jag vet inte varför jag klassar dessa brottsprogram som allmänbildning men av någon anledning känner jag att jag känner mig mycket smartare när jag hänger med på vad som händer. Vad som är bra med Efterlyst är att de behandlar fall i realtid. DVS. det som man pratar om händer här och nu och det är extra bra att se om du vill vara en sådan som är “up to date “så att säga.

Titta på Efterlyst här.

 

8. Paradise Hotel

Nawwww, inte trodde ni väl att jag skulle missa detta program inom denna kategori? Ett socialt spel och ett socialt experiment. Paradise hotel är utan tvekan den serien som har lärt mig mest om mänskligt beteende. Som ni märker så är allmänbildning för mig inte att man bara kan berätta vissa historiska ögonblick eller vet hur pytagorassats räknas ut. Nej, för mig handlar det även om att förstå beteenden hos människor och helt ärligt? Att ha koll på sveriges mest populära program må väl ändå klassas som allmänbildning? ;)

Titta på Paradise Hotel här.

Se dessa serier och jag lovar dig att du kommer bli rikligt belönad i form av allmänbildning!

 

i denna artikel:

Du kommer att älska det här!

Senaste
 Ad
 Ad